21 Aralık 2012 Cuma

ilk Atom Bombasi

İlk Atom Bombası

Atom bombasının Hiroşima ve Nagasaki'de yarattığı yıkımı belgeleyen bir çok fotoğraf olsa da, şimdiye dek bombanın insanlar üzerindeki etkilerini, o şehirlerdeki insanların ne durumda olduğunu gösteren çok fazla fotoğraf ortaya çıkmamıştı...







Patlamanın yakıcı sıcağı korkuluklar tarafından engellenince köprünün üzerinde sıcaklıktan etkilenmeyen bölgeler açık renkte kaldı.


Atom bombası sebebiyle ölen insan sayısı 250.000 olarak tahmin ediliyor.






ATOM BOMBASININ PATLAYIŞI

6 Agustos 1945 sabahi ilk atom bombasi “Enola Gay” isimli bir bombardiman uçagi ile Hirosima’ya atildi. Saniyenin onbinde biri kadar kisa bir sürede gerçeklesen patlamanin ilk etkisi gözleri kör eden bir isikti. Ardindan gelen 300.000 °C’lik isi etkisi ise yaklasik 3 km çapindaki her seyin yanmasini sagladi. Daha sonra ise patlamanin etkisiyle baslayan ve saatte 1800 km ile esen alev rüzgari çevredeki her yükseltiyi dümdüz etti. Ama asil kalici etkiyi patlamadan bir kaç dakika sonra baslayan bir yagmur gerçeklestirdi. Yagmur ile tüm radyoaktif serpinti bölgeye inmis oldu. Saniyelerle ölçülebilecek bir zaman dilimi içerisinde Hirosimayi yok eden bu korkunç bombanin bilançosu yaklasik 80.000 ölü ve 100.000 yarali olarak belirlenmistir.
9 Agustos 1945 günü ise ikinci atom bombasi Nagazakiye atildi. Bu sehirdeki insanlarin daha önceden uyarilmasi buradaki ölümlerin daha az olmasini sagladi. Ancak, her iki sehirde de radyasyondan kaynaklanan ölümler 15 Agustos 1945’ten sonra görülmeye baslandi. Gönüllü olarak kurtarma çalismalarina katilan veya akraba ve dostlarini harabeler içinde arayan bir çok insan farkinda olmadan yüksek miktarda radyasyon almislardi. Radyasyondan kaynaklanan ölümler, bombanin patladigi anda meydana gelen sok, isi ve yikim etkisiyle gerçeklesen ölümlerden kat kat fazla olmustur. Bu sonuç; atom bombasinin insanlik için ne denli tehlikeli bir silah oldugunu ortaya koymustur.



Patlamanın yarattığı aşırı sıcaklık karşısına çıkan herşeyi yakarak yoluna devam ederken, Hiroşima'da bankanın önündeki merdivenlerde oturan bir kadının vücudundan geriye bu 'gölge' kalmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder