13 Haziran 2014 Cuma

Atom Bombası - İlk Atom Bombası

Atom Bombası

Fizyon tipi çekirdek tepkimesine dair atom bombalarında yüce zenginlikte (saflıkta) Uranyum (235U) yahut Plütonyum (239Pu) kullanılır. Günümüzde üretilen bombalar elan yoğun plütonyum içeriklidir. Bu şiddetli zenginlikte malzeme, zenginleştirme tesislerinden ya da nükleer reaktörlerden elde edilmektedir.


Zincirleme atom çekirdeği tepkimesinin gerçekleşmesi için, ortamın ciddi bayağı maruz seviyede evet da üzerinde olması gerekmektedir. Bunun için bile belli miktardaki kütlenin belli bir hacimde olması gereklidir. Bu müstelzim en az kütleye eleştiri kütle, hacime bile eleştiri oylum denir. Atom bombalarına eleştiri yığın sağlanacak miktarda malzeme konur fakat bu malzeme öyle bir düzensiz yerleştirilir ki, eleştiri sıygı şartı sağlanamaz ve bu sayede bomba beklerken evet da taşınırken baştan aşağı güvenli bir şekilde durur.

Atom bombasında patlamanın gerçekleşmesi için nükleer malzeme dışında iki ayrı ciddi kesim elan vardır. Bunlardan biri tetiklemeyi yapacak olan fünye diyebileceğimiz parçadır. Genelde özlem kullanılır. Bombanın patlaması için bu az miktardaki dinamit ilk olarak patlar ve patlamanın etkisi ile uyumsuz nükleer gereç bir araya gelerek eleştiri hacme ulaşır. İkincisi ise nötron kaynağıdır. imdi eleştiri kütlede ve hacimde olan malzemede teselsül atom çekirdeği tepkimesini bu nötron kaynağından çıkan nötronlar başlatır ve bundan sonrası kontrolsüz bir biçimde devam fiyat ve patlama gerçekleşir. 1945 yılında Amerika birleşik Devletleri'nin attığı bombalar Japonya'ya yoğun zarar vermiştir. Termonükleer bombanın bulunmasından sonra atom bombası taktik silahı olmuştur. nükleer silahların üretimine başlanmasına niye olmuştur. İlk olarak Nazi Almanyasına atılacaktı. lakin savaşta Almanya yenilince Japonya'ya atıldı.

İlk deneyler kamuoyunda pinhan bir şekilde yapılmıştır. Bu deneyler 1940'larda Klimorton'da gerçekleşmiştir. Deneylerin yapıldığı bölgeye andıran yerlerdeki kasabalarda henüz ahir yıllarda sakat doğum oranları şiddetli bir şekilde artmıştır. fazlası deneylerde yan kayran askerlerin ilerde incitmebeni oldukları konusunda ilmî birçok tıbbi fen uzun seneler kamuoyundan saklanmıştır [kaynak belirtilmeli].

II. dünya Savaşı sırasında, Manhattan Projesi adıyla, ilk çalışmalar başladı. 1942 yılında ABD'nin New Mexico eyaletindeki Los Alamos bölgesinde gizlice bir zümre sesli marifet adamı toplandı. Robert J. Oppenheimer öncülüğünde 3 sene çalıştıktan sonra ilk bombayı yapmayı başardılar. aynı esnada Tennessee eyaletinin Oak Ridge kasabasında pinhan bir üs elan kuruldu. Burada da patlayacak verimli malzemenin üretimi çalışmaları başladı.

6 Ağustos 1945 sabahı ilk atom bombası Enola Gay isimli bir bombardıman uçağı ile Hiroşima’ya atıldı. 3 çağ sonra 9 Ağustos 1945 'te Nagasaki'ye atıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder